Definitie


Un parfum este un amestec lichid de uleiuri-extract, fixativi si solventi, denumiti generic: compusi aromatici.
Dupa nivelul de concentratie al acestora, parfumurile sunt impartite in 4 mari categorii:

Extras de parfum: Contine intre 20% - 40% compusi aromatici
Apa de parfum (Eau De Parfum): Intre 10% - 30% compusi aromatici
Apa de toaleta (Eau De Toilette: Intre 5% - 20% compusi aromatici
Apa de colonie (Eau De Cologne): Intre 2% - 3% compusi aromatici

Parfumurile sunt formate din diferite esente, acestea purtand denumirea de note.

La randul lor, notele se clasifica in:

Note de top (sau de varf)
Notele de top ofera prima impresie a unui parfum, introducerea acestuia odata ce a fost aplicat (pulverizat). Ele sunt aromele usoare si se evapora destul de rapid, in interval de 2-10 minute, pana cand alcoolul se evapora complet.

Note de mijloc (sau note inima)
Acestea formeaza corpul de baza al amestecului de parfum, cele care domina compozitia. Pot fi evidente chiar de la prima pulverizare, dar de obicei dureaza aprox. 10-25 de minute pana ce se dezvolta deplin pe piele (in functie si de valoarea PH-ului), astfel ca ele apar dupa ce parfumul s-a contopit cu chimia unica a fiecarui individ. Sunt notele care clasifica parfumul intr-o anumita familie generala (floral, oriental, lemnos, etc.)

Note de baza (sau de fond)
Sunt notele cu valoarea greutatii moleculare cea mai ridicata, fiind importante ca si fixatori. Acestea incetinesc frecventa de evaporare a notelor usoare. Dureaza cel mai mult, fiind expresia finala a parfumului sau ideea principala dupa care un parfum poate fi caracterizat.
Trebuie retinut faptul ca un parfum aplicat pe piele isi finalizeaza mirosul in aproximativ 15 minute de la prima pulverizare!

Componentele parfumului sunt asezate in ordine ca intr-o piramida, de la varf spre baza, dupa gradul de volatilitate, de la cele usoare la cele putin volatile.
Notele de top pot fi citrice, note verzi, de fructe sau aldehide. In buchetul de note de mijloc apar deobicei esentele de flori, iar pentru baza, notele lemnoase: patchouli, muschi de stejar, cedru, santal.
Foarte important este faptul ca un parfum nu trebuie sa se imparta in trei faze diferite. Schimbarile din timpul procesului de evaporare nu sunt sesizabile doar atunci cand parfumul este foarte bine echilibrat.
Un parfum care nu are in componenta obisnuitele note de varf, de mijloc si de baza, poarta denumirea de "parfum liniar".

Notele sunt reprezentate de arome, iar acestea pot fi de:

• plante, flori, rasini de conifere, din dfierite tipuri de lemn : trandafir, iasomie, violeta, ylang-ylang, portocal, pin, chihlimbar, smirna, lichen, chihlimbar, santal, cedru, ienupar ...
• fructe, frunze, radacini : vanilie, paciuli, iris, portocala, lamaie, cuscus, ghimbir, levantica, violeta, salvie, rozmarin ...
• animale : casalot, castor, mosc, faguri de albine,
• sintetice : aldehide, eteri, cetone, alcooluri. Se obtin arome de: martipan, scortisoara, menta, capsuni, grapefruit, cimbru, coriandru, liliac, para, caisa, mar, ananas

Parfumurile pot fi grupate în diferite familii olfactive, bazate pe teme sau acorduri. Astfel ca cele mai generale clasificari se fac in familii de parfum, fiecare nume indicand tipul de aroma continut:

1. Florale: Acestea pot fi: floral simplu, floral-dulce, floral-fresh, floral-fructat-fresh, etc.
Parfumurile florale reprezinta cea mai mare categorie si sunt parfumuri care sunt dominate de esenta uneia sau a mai multor flori.
Atunci cand se utilizeaza o singura floare, parfumurile se numesc soliflore (Ex: Christian Dior - Diorissimo)
Aceste parfumuri sunt recomandate pentru a fi folosite in timpul zilei sau in serile calde de vara.
Parfumurile "floral-green" sunt o alta latura a acestui grup, si sunt parfumuri mai proaspete si mai aspre, bazate pe amestecul de ierburi, ferigi, muschi si citrice. Sunt recomandate pentru a fi folosite in aer liber sau in diferite activitati de relaxare sau sportive din timpul zilei.

2. Aldehidice: Sunt parfumuri sofisticate, cu arome bogate, derivate din anumite materiale sintetice bazate pe o familie de substante chimice cunoscuta sub numele de aldehide.
Acestea pot fi: aldehidic-floral, aldehidic-floral-lemnos-pudrat, etc.
Sunt parfumuri sofisticate si moderne si nu au limite de exploatare, fiind astfel potrivite a fi folosite tot timpul anului (Ex: Chanel - No.5, Lanvin - Arpege, Yves Saint Laurent - Rive Gauche)

3. Chypre: Sunt parfumuri produse pe un amestec de bergamota, portocal, muschi de stejar, patchoulli, sau labdanum. Sunt parfumuri intense, puternice, condimentate.
Sunt parfumuri in general create pentru sexul frumos, recomandate pentru sezonul rece, de zi sau de seara (Ex: Christian Dior - Diorella, Ralph Lauren - Polo)

4. Tobacco-Leather: Sunt parfumuri cu cel putin o baza lemnoasa, care combina esente de tutun, miere, lemn sau diferite condimente tari, si sunt in general create pentru barbati (Ex: Versace Dreamer, Gianfranco Ferre Pontaccio 21, Gucci Pour Homme)

5. Fougere (In franceza: feriga): Inrudite cu cele tobacco-leather, sunt parfumurile cu o baza de lavanda si muschi de stejar, dar care pot fi uneori si proaspete. Multe parfumuri masculine fac parte din aceasta familie, care este caracterizata prin mirosuri erbacee sau lemnoase. (Ex: Paco Rabanne Pour Homme, Yves Saint Laurent - Kouros, Davidoff - Cool Water)

6. Lemnoase + Orientale: Sunt acele parfumuri in care predomina esentele lemnoase, in general lemn de santal, de cedru sau de patchoulli.
Sunt foarte raspandite si combina in general o nota puternica de dulce obtinuta din mosc, lemn de santal sau vanilie cu diferite esente de natura animala si esente florale ori lemnoase.
Parfumurile de acest tip mai pot contine uleiuri de camfor si rasini de conifere. Folosirea lor este recomandat sa se faca seara sau pe vreme racoroasa (primavara/toamna).
(Ex. Yves Saint Laurent - Opium, Calvin Klein Obsession, Joop! Homme)

Copyright © ParfumuriXX 2005